Četrtek, 14. 12. 2017, ob 18. uri

 

v Prirodoslovni muzej Slovenije

 

Eklogit – edinstvena kamnina, ki jo najdemo na Pohorju, zaradi svoje lepote in posebnosti pritegne marsikatero oko. Le malokdo pa ve, da ta pisan preplet zelenih, rdečih in modrih mineralov pripoveduje neverjetno zgodbo o nastanku same kamnine, Pohorja, lahko rečemo, da celo obsežnega dela Alpskega gorovja, le pozorno mu moramo prisluhniti. Ne gre? No, za lažji začetek prisluhnite predavanju ob odprtju  razstave-

 

Predava: doc. dr. Mirijam Vrabec, Oddelek za geologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta.

 

in po predavanju na odprtje razstave:

 

EKLOGIT, BARVITA KAMNINA S POHORJA

 

Primerke eklogita je zbral že pred več kot 200 leti znameniti baron Sigmund (Žiga) Zois. V novejšem času je postal eklogit predmet znanstvenih raziskav, saj so strokovnjaki predvidevali, da so zaradi pogojev, pri katerih je nastal, lahko v granatih znotraj eklogita kot vključki ohranjeni diamanti. Doc. dr. Mirijam Vrabec iz Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani jih je, skupaj z mednarodno ekipo znanstvenikov, našla v sorodnih kamninah na Pohorju, ki obdajajo eklogite. Tako je potrdila, da so pohorske metamorfne kamnine dejansko nastale zelo globoko. Kot plemenita kamnina v svetu dragih in okrasnih kamnov je bil eklogit predstavljen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije leta 2005 na razstavi o draguljih. Tadeja Ternar, Miss Slovenije leta 2007, je s strani Slovenskega gemološkega društva prejela zlati nakit Eda Fermeta z eklogitom.  Predstavila ga je na izboru za Miss sveta na Kitajskem. Modna oblikovalka Maja Ferme je izdelala kolekcijo zlatega nakita, ki ga je leta 2010 ob odprtju modne hiše v Ljubljani podarila Monici Bellucci. Najdbe eklogita v novejšem času so pokazale kako izjemno raznolika je ta kamnina. Številni člani Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije iz Tržiča so obiskali posamezna nahajališča. Kamnino eklogit lahko občudujemo praktično v vseh javno dostopnih zbirkah, med drugim v Hiši mineralov v Velenju, muzeju Pangea v Dragonji vasi, v gradu v Slovenski Bistrici, v Muzeju kristalov in fosilov Geološkega društva Nautilus v Šentilju v Slovenskih goricah itd. Najnovejše najdbe eklogita, ki sta jih odkrila Dejan Šauperl in Iztok Kovač, presegajo dosedanji opus najdb. Eklogit se je pokazal v izjemno raznolikih in barvitih kombinacijah. Z brušenjem in poliranjem sta iz njega izvabila potrebno globino in čarobnost. Plemeniti eklogit je zelo uporaben in obenem unikaten dragulj. Zaradi svoje edinstvenosti in posebnosti lahko prispeva k identiteti naroda, saj se zanj zanimajo tudi zunaj naših meja. Eklogit je kamnina z zgodovino ter nedvomno svetlo in predvsem barvito prihodnostjo.

 

 

Avtorji: Dejan Šauperl, Iztok Kovač – (Geološko društvo Nautilus), doc. dr. Mirijam Vrabec, Edo Ferme in dr. Miha Jeršek.

w

KONTAKT

Dejan Šauperl o.d.d in Valentina Milošević o.d.d.
Sveti Tomaž 12, 2258 Sveti Tomaž

GSM: +386 (0)51 220 306 ali 051 220 302
MAIL: info@nautilus.si

NAJINI CILJI

Izdelava nakita in brušenje kristalov iz Slovenije ter promocija le teh.

Pokazati širši javnosti, da se kristali ali kamnine iz naše zemlje lahko postavijo ob bok vsem tujim.

Promoviranje zbiranja mineralov ali fosilov na etičen in naravi prijazen način, kot načina ohranjanja naravne dediščine kot tudi promoviranje mineralnih in fosilnih najdb.

R

100% zadovoljstvo

100% naravni kamni!

Brez ponaredkov!

Brez zavajanja!

Vedno pravi kamni!

Fosili, minerali ali kamnine so bili etično in ekološko pridobljeni iz narave ter strokovno preparirani ali obdelani.

O nama

Najino srce ni iz kamna, a zagotovo bije zanje (in drug za drugega)!

Namen je strokovna pomoč ter podpora ljubiteljem geologije, zbirateljem in tistim, ki so se zbiranja mineralov, kristalov, rudnin, fosilov ali kamnin šele lotili. Sodelujeva s številnimi muzeji doma in v tujini. Izdelujeva unikaten nakit, kristale brusiva, raziskujeva in sva edina, ki kristal najdeva v naravi, ga zbrusiva in izdelama nakit iz srebra ali makrame tehnike. S tem sta pristnost in kvaliteta zagotovljena!