Dejan Šauperl

Navdušen mineralog sem postal, ko sem bil star 10 let.
Spomnim se dneva, ko smo imeli v šoli športni dan: pohod na Plački vrh. Tam sem našel svoj prvi mineral in fosil: drobne kristale kalcita na apnencu in del pektenidne školjke. Povsem sta me očarala in začarala.
Od tistega dne dalje sem vedno gledal samo še v tla. Kmalu so sledile najdbe drugih mineralov in fosilov – slednjih je zaradi geološke zgradbe domačega kraja bilo več.
Radovednost mi ni dala miru. Kaj sem pravzaprav našel takrat še sploh nisem vedel – občudoval sem vse te čudovite barve in oblike, ki jih je ustvarila narava.

Prava lepota … , ki mi jo je v otroških letih, v času zobnega aparata, bogatila moja mama. Ob vsakem obisku ortodonta, me je odpeljala v trgovino s kristali, kjer sem si vsakič lahko izbral novega.

Spoznam sel, da bom brez vsaj osnovnega znanja težko nadaljeval z zbiranjem.
Priskrbel sem si nekaj knjig na temo geologije in tako pridobil prvo znanje o kamnih. Kako so nastali, koliko so stari, zakaj kamnu barva, kje vse jih je moč najti, … . S časom sem se povezal z profesorji, paleontologi in mineralogi, ki so mi priskočili na pomoč pri določanju, iskanju kristalov in fosilov, pri preparacijskih postopkih in še kje.

V osnovni šoli me je pot zanesla v Ljubljano, v Prirodoslovni muzej Slovenije. Tam se mi je kot mlademu zbiralcu, odkril raj. Za nekoga, ki to vidi prvič je bil to nepozaben trenutek. Tisti dan sem si v mislih rekel, da želim nekoč imeti tudi sam svoj muzej … in uspelo mi je.
Hkrati sem pa ponosen, da danes tudi moji najdeni primerki krasijo zbirko tega muzeja.

Z še večjim zanosom in zanimanjem, sem nadaljeval z raziskovanjem »mrtve« narave.
Tako je kmalu nastala majhna zbirka mineralov, fosilov in kamnin iz domačega kraja.

Leta so minevala in kmalu mi domači kraj Šentilj z okolico za raziskovanje ni bil dovolj. Pot za kamni me je vodila vse dlje. V vse konce Slovenije in Evrope. Zbirka je kmalu pridobila na razsežnostih in nekaj vzorcev sem moral tudi oddati.

S tem se je v mojem življenju začela nova »doba« katera je danes tudi služba.
Kamne sem lahko prodal ali menjal, veliko denarja pa sem porabil za nakup drugih mineralov ali fosilov.

Po srednji šoli sem pridobil tudi različna znanja iz splošne geologije, mineralogije in paleontologije.

Leta 2012 me je pot zanesla v Švico, kjer sem se izučil za brusilca dragih in okrasnih kamnov ter izdelave nakita iz plemenitih kovin. S končanjem te šole se je tako začela tudi moja poklicna pot, ki se že od majhnih nog 24 ur na dan vrti okrog kamnov.

To je na kratko o meni. Ne da se opisati, koliko zanimivosti mi je prinesel vsak izmed teh kamnov in koliko lepih nepozabnih trenutkov sem doživel, ko sem nepričakovano v skalni razpoki odkril čudovite kristale, ali našel med sprehodom kak lep fosil.
To otroško kratkočasenje je vtisnilo pečat vsemu mojemu življenju in hkrati tudi spoznanje, da bodo »kamni« moj življenjski cilj.

… moje srce ni iz kamna, a zagotovo bije zanje.

w

KONTAKT

Dejan Šauperl o.d.d in Valentina Milošević o.d.d.
Sveti Tomaž 12, 2258 Sveti Tomaž

GSM: +386 (0)51 220 306 ali 051 220 302
MAIL: info@nautilus.si

NAJINI CILJI

Izdelava nakita in brušenje kristalov iz Slovenije ter promocija le teh.

Pokazati širši javnosti, da se kristali ali kamnine iz naše zemlje lahko postavijo ob bok vsem tujim.

Promoviranje zbiranja mineralov ali fosilov na etičen in naravi prijazen način, kot načina ohranjanja naravne dediščine kot tudi promoviranje mineralnih in fosilnih najdb.

R

100% zadovoljstvo

100% naravni kamni!

Brez ponaredkov!

Brez zavajanja!

Vedno pravi kamni!

Fosili, minerali ali kamnine so bili etično in ekološko pridobljeni iz narave ter strokovno preparirani ali obdelani.

O nama

Najino srce ni iz kamna, a zagotovo bije zanje (in drug za drugega)!

Namen je strokovna pomoč ter podpora ljubiteljem geologije, zbirateljem in tistim, ki so se zbiranja mineralov, kristalov, rudnin, fosilov ali kamnin šele lotili. Sodelujeva s številnimi muzeji doma in v tujini. Izdelujeva unikaten nakit, kristale brusiva, raziskujeva in sva edina, ki kristal najdeva v naravi, ga zbrusiva in izdelama nakit iz srebra ali makrame tehnike. S tem sta pristnost in kvaliteta zagotovljena!