Eklogit – barvita kamnina s Pohorja

Besedilo: dr. Miha Jeršek in doc. dr. Mirijam Vrabec

Primerke eklogita je zbral že pred več kot 200 leti znameniti baron Sigmund (Žiga) Zois. V novejšem času je postal eklogit predmet znanstvenih raziskav, saj so strokovnjaki predvidevali, da so zaradi pogojev, pri katerih je nastal, lahko v granatih znotraj eklogita kot vključki ohranjeni diamanti. Doc. dr. Mirijam Vrabec iz Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani jih je, skupaj z mednarodno ekipo znanstvenikov, našla v sorodnih kamninah na Pohorju, ki obdajajo eklogite. Tako je potrdila, da so pohorske metamorfne kamnine dejansko nastale zelo globoko. Kot plemenita kamnina v svetu dragih in okrasnih kamnov je bil eklogit predstavljen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije leta 2005 na razstavi o draguljih. Tadeja Ternar, Miss Slovenije leta 2007, je s strani Slovenskega gemološkega društva prejela zlati nakit Eda Fermeta z eklogitom. Predstavila ga je na izboru za Miss sveta na Kitajskem. Modna oblikovalka Maja Ferme je izdelala kolekcijo zlatega nakita, ki ga je leta 2010 ob odprtju modne hiše v Ljubljani podarila Monici Bellucci. Najdbe eklogita v novejšem času so pokazale kako izjemno raznolika je ta kamnina. Številni člani Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije iz Tržiča so obiskali posamezna nahajališča. Kamnino eklogit lahko občudujemo praktično v vseh javno dostopnih zbirkah, med drugim tudi v Muzeju kristalov in fosilov Geološkega društva Nautilus v Kočevju. Najnovejše najdbe eklogita, ki sta jih odkrila Dejan Šauperl in Iztok Kovač, presegajo dosedanji opus najdb. Eklogit se je pokazal v izjemno raznolikih in barvitih kombinacijah. Z brušenjem in poliranjem sta iz njega izvabila potrebno globino in čarobnost. Plemeniti eklogit je zelo uporaben in obenem unikaten dragulj. Zaradi svoje edinstvenosti in posebnosti lahko prispeva k identiteti naroda, saj se zanj zanimajo tudi zunaj naših meja. Eklogit je kamnina z zgodovino ter nedvomno svetlo in predvsem barvito prihodnostjo.

Avtorji: Dejan Šauperl, Iztok Kovač, doc. dr. Mirijam Vrabec in dr. Miha Jeršek.

Glavnino pohorskega masiva gradijo metamorfne kamnine, ki tudi obdajajo magmatske kamnine. Največ jih pripada gnajsem in blestnikom, med njimi pa sta tudi amfibolit in eklogit. Pohorske metamorfne kamnine so nastale pred 90 milijoni let, ko je bilo območje Pohorja pogreznjeno okoli 100–120 kilometrov pod površje (to so že globine Zemljinega plašča). Prvotni minerali v nekdanjih magmatskih kamninah (gabro in bazalt) so zaradi povišanih tlakov in temperatur prekristalili v nove minerale in pri tem so nastale metamorfne kamnine.
Zapletena geotektonska dogajanja so kamnine iz globin Zemljinega plašča ponovno dvignila na površje in zato so danes eklogiti na območju Pohorja ponovno razgaljeni in dostopni za raziskovanje. Ti se pojavljajo predvsem na južni, deloma tudi na severni, strani Pohorja, v obliki nekaj metrov velikih leč.

Eklogit je kamnina, ki jo sestavljata predvsem minerala omfacit, in granat, pogosto pa se jima pridružujejo še drugi minerali, na primer kianit, korund, zoisit in pirit.

Omfacit je mineral, ki sodi v piroksenovo skupino mineralov. Ima spremenljivo kemično sestavo med s kalcijem bogatim avgitom in z natrijem bogatim žadeitom. Žadeitove komponente ima lahko med 20% in 80%.

Granati so minerali s kroglastimi preseki, ki so v eklogitu praviloma lepih rdečkastih barv. Lahko so milimetrskih ali pa celo centimetrskih dimenzij. V presevni svetlobi lepo zažarijo in so v lepem kontrastu z zelenim omfacitom
Zelo pogosto so eklogiti bogati s kianitom. Zanje je značilna modra barva in od tod tudi izvira njegovo ime (ciansko modra). Kianit ima v slovenščini še eno ime – disten. To ime izraža njegovo lastnost, da ima v različnih smereh zelo različno trdoto. V eni smeri je trd skoraj kot kremen in že lahko razi steklo, prečno na to smer pa je bistveno mehkejši.
Včasih so kristali kianita obrobljeni z rožnatim mineralom. To je tretji najtrši mineral na našem planetu – korund. Od njega sta trša samo diamant in moissanit (SiC – zelo redek mineral v naravni obliki, ki pa ga v umetni obliki marsikje vsakodnevno uporabljamo).
Rožnati minerali v eklogitu so lahko tudi korundi. Med seboj jih zlahka ločimo s pomočjo ultravijolične svetilke. Korund s pomočjo energije, ki jo v mineral dovaja omenjena svetloba fluorescira – oddaja svetlobo druge valovne dolžine. Za granate fluorescenca ni značilna.
Pirit je zlato rumen mineral z izrazitim kovinskim sijajem. V eklogitu niti ni tako redek, kot se zdi na prvi pogled. Toda velika večina njegovih kristalov je vidna šele s pomočjo mikroskopa. Včasih pa nas lahko preseneti tudi kakšen kristal, ki ima skoraj centimeter v premeru.
Eklogit je zelo čvrsta kamnina in zaradi različnih trdih mineralov, ki se med seboj zraščajo, tudi zelo trdna. Njegova raznobarvnost je izjemna. V prevladujoči zeleni osnovi iz omfacita je kombinacija rdečih granatov in modrih kianitov naravnost očarljiva.
Kadar je v omfacitu veliko žadeitove komponente, je zelo intenzivno zelen. Žadeit je eden izmed mineralov, ki je osnova za trgovsko poimenovanje zelenih mineralov z imenom žad. Zaradi tega so eklogit s Pohorja trgovsko imenovali pohorski žad.
Eklogit s Pohorja velja za enega najbolj atraktivnih. Najtežje je dobiti dva enaka primerka, saj je raznolikost v mineralni sestavi in velikosti posameznih mineralov, precejšnja. To pomeni, da je ob unikatnem brušenju tudi vsak plemenit izdelek unikat za sebe.
w

KONTAKT

Dejan Šauperl o.d.d in Valentina Milošević o.d.d.
Sveti Tomaž 12, 2258 Sveti Tomaž

GSM: +386 (0)51 220 306 ali 051 220 302
MAIL: info@nautilus.si

NAJINI CILJI

Izdelava nakita in brušenje kristalov iz Slovenije ter promocija le teh.

Pokazati širši javnosti, da se kristali ali kamnine iz naše zemlje lahko postavijo ob bok vsem tujim.

Promoviranje zbiranja mineralov ali fosilov na etičen in naravi prijazen način, kot načina ohranjanja naravne dediščine kot tudi promoviranje mineralnih in fosilnih najdb.

R

100% zadovoljstvo

100% naravni kamni!

Brez ponaredkov!

Brez zavajanja!

Vedno pravi kamni!

Fosili, minerali ali kamnine so bili etično in ekološko pridobljeni iz narave ter strokovno preparirani ali obdelani.

O nama

Najino srce ni iz kamna, a zagotovo bije zanje (in drug za drugega)!

Namen je strokovna pomoč ter podpora ljubiteljem geologije, zbirateljem in tistim, ki so se zbiranja mineralov, kristalov, rudnin, fosilov ali kamnin šele lotili. Sodelujeva s številnimi muzeji doma in v tujini. Izdelujeva unikaten nakit, kristale brusiva, raziskujeva in sva edina, ki kristal najdeva v naravi, ga zbrusiva in izdelama nakit iz srebra ali makrame tehnike. S tem sta pristnost in kvaliteta zagotovljena!